Plastik Enjeksiyon Nedir?
Bu makalemizde plastik enjeksiyon nedir sorusunun cevabının ve ne olduğunu ve hangi aşamalardan müteşekkil olduğundan bahsedeceğiz.
1- Plastik Enjeksiyon Nedir?
Plastik enjeksiyon en basit tabirle, kalıbı yapılmış malzemenin üretimi için eriyik haldeki hammaddenin çelik kalıbın içerisine zerk edilmesi ve ardından soğutularak kalıptan ayırıştırılmasına verilen isimdir. Bu üretim metodu komplike şekillere sahip olan yahut çok fazla adetlerde üretilmek isteyen plastik mamüller için ideal bir üretim seçeneği olup günümüzün en yaygın plastik üretim metodu olarak öne çıkmaktadır. Plastik Enjeksiyon işleminin 6 ana adımı bulunmaktadır.
Bu adımlar:
- Kalıbın Sıkıştırılması
- Plastiğin Enjektesi
- Bekleme (Çevirim)
- Soğutma
- Kalıbın Açılması
- Ürünün Kalıptan Çıkarılması
Yukarıda yer alan görsel aracılığı ile süreci görsel olarak da inceleyebilirsiniz.
2- Plastik Enjeksiyon Makinesi
Plastik Enjeksiyon Makinesi 2 bölüme ayırılır ve bu bölümler sıkıştırma/kapatma ünitesi ve enjeksiyon ünitesidir.
Sıkıştırma/Kapatma ünitesinin makine üzerindeki görevi, kendisine bağlanan kalıbın hammadde zerk edilebilmesi için kapatılmasını ve daha sonra ürünü alabilmek için kalıbın açılmasını sağlamaktır. Aşağıda ilettiğimiz görseli inceleyecek olursanız kalıbın makineye nasıl bağlandığını da inceleyebilirsiniz.
Enjeksiyon ünitesinin görevi, plastik hammaddenin ısıtılarak eriyik hale gelmesini ve eriyik haldeki bu hammaddenin plastik enjeksiyon kalıbına enjekte edilmesini sağlamaktır.
Vida, hammadde hunisinden gelen plastik hammaddeyi eritmek ve eriyik haldeki plastiği vidanın önünde biriktirmek için döndürülür. Gerekli miktarda eriyik haldeki plastik hammadde biriktirildikten sonra, hammaddenin kalıba enjekte edilmesi adımına geçilir.
Erimiş plastik hammadde bir kalıp içinde akarken, makinenin motoru ve diğer aksamları vidanın enjeksiyon sırasındaki hareket hızını veya enjeksiyon hızını kontrol eder. Hemen ardından da erimiş plastik kalıp içerisindeki tüm doldurduktan sonra, hammaddenin kalıbının içerisinde kalma basıncını kontrol eder.
Hız kontrolünün basınç kontrolüne geçişi , vida konumu veya enjeksiyon basıncının belirli bir sabit değere ulaştığı noktada ayarlanır.
3- Kalıp
Kalıp, eriyik plastiğin içerisine zerk edildiği bütün blok halde bulunan ve plastiğe ait şekli içeren metaldir. Sadece aşağıda ilettiğimiz metalden şablonundan ibaret değildir, ısıyı ve basıncı hatta yağlama sistemlerini dahi kontrol eden bir çok parçadan da müteşekkildir. Eriyik haldeki plastik, metal kalıp içerisinde yer alan yolluklar aracılığı ile çekirdeğe kadar akışkanlığını kullanarak ulaşır ve kalıp içerisinde yer alan çekirdek kısmını doldurur. Bu doluş ile birlikte plastik artık çekirdeğin içerisinde yer alan şekile girmiş ve yollukları doldurmuştur. Ardından kalıp bir soğutma işlemine tabii tutulur ve açılır. Açılırken iticiler tarafından yolluk ve mamül hale gelen soğumuş haldeki plastiği kalıptan dışarı iter.
4- Enjeksiyon Kalıplama
Geçitlet arasındaki yolluklar ürün değildir. Bu bölümler ürün elde edilirken eriyik haldeki plastiğin üründen arta kalanlarıdır. Bu plastik kısımlar tekrar kullanılabilmek adına plastik kırıcı makinelerde öğütülür ve tekrar enjeksiyon makinesinde kullanılacak hale getirilebilir. Bu işleme geri dönüşüm denir.
Geri dönüştürülmüş malzemeler, sadece enjeksiyon malzemesi olarak kullanılmazlar, genelde normal hammadde ile karıştırılarak kullanılır. Enjeksiyon kalıplama işlemi sırasında geri dönüşüm hammadde kullanım sınırı maksimum 30% olmalıdır.